Het is nog een lange vlucht naar het Paaseilande zo'n 5 uur en 3.500 km. De afstand is te vergelijken met de afstand van Brussel naar Dubai in het Midden-Oosten. Het Paaseiland is een van het meest geïsoleerde eiland ter wereld. Er zijn maar weinig plekken op aarde zo afgelegen en zo mysterieus als Paaseiland. De inwoners noemen hun eiland Rapa Nui, in het Polynesisch "Grote Rots". Een andere vrije vertaling: 'Navel van de wereld'. Kies maar.
Boeing B787 Dreamliner van LATAM |
Vlucht naar Isla Pascua vertrekt om 09.30 uur. |
Veel ruimte is er beschikbaar in deze klasse. |
In de business klasse kan men zich neerleggen en rustig slapen. |
Voorheen kon de landingsbaan ook door de NASA gebruikt worden indien een Spaceshuttle een noodlanding zou moeten maken. Zij werd gefinancierd door de Amerikanen en is de langste ter wereld. Ze is trouwens nooit gebruikt voor het Apollo project of voor de Space shuttle. Er is ooit eens een Concorde geland.
Aankomst op de luchthaven van het Paaseiland. |
Recent werd er een beperking van een verblijf tot maximum 30 dagen ingevoerd. Zowel voor toeristen als voor Chilenen. Vele Chilenen kwamen naar het eiland om er te werken en of om gids te spelen. De verdiensten werden naar het vasteland gestuurd en de bevolking verloor zo jobs en het eiland verarmde. Daarom werd er een strenge controle op immigratie en toerisme ingevoerd om te beletten dat men er langer dan 30 dagen zou verblijven.
Op de luchthaven van Paaseiland. |
Naar rechts voor toegang tot het Paaseiland. |
Mataveri, de kleine luchthaven van Isla de Pascua. |
Hanga Roa.
De enige stad, en hoofdplaats van Paaseiland telt bijna 4000 inwoners. In oppervlakte is het eiland met 163 km2 kleiner dan de stad Antwerpen (205 km2). We logeren op enkele honderden meters van het centrum. Direct na aankomst op het eiland nemen we onze intrek in het Hotel Iorana.
De kamers van het hotel met zeezicht. |
De site bestaat uit drie ceremoniële platformen (ahu), die in de jaren 1967 en 1968 werden gerestaureerd onder leiding van de Amerikaanse archeoloog William Mulloy. In totaal werd daarbij zo'n 2500 ton steen verwerkt – een indrukwekkende prestatie op zich.
Wat deze plek bijzonder maakt, is dat de moai-beelden hier naar het binnenland zijn gericht, in plaats van naar de zee, zoals vaak wordt aangenomen. Elk beeld lijkt te waken over het land en zijn mensen. We zien:
-
Ko Te Riku, de ziende moai met zijn opvallende ogen die ons als het ware aankijken;
-
Ahu Vai Uri, waar vijf moai statig op een rij staan;
-
en Ahu Tahai, met een eenzame moai die iets melancholisch uitstraalt in de namiddagzon.
De sfeer op deze plek is bijna mystiek. Je voelt je als bezoeker klein tegenover de geschiedenis en symboliek die deze beelden uitstralen.
Ko Te Riku, de ziende moai |
De zeven moai zouden volgens de lokale overlevering de eerste verkenners voorstellen die door koning Hotu Matu’a naar het eiland werden gestuurd. Elk van hen draagt zijn eigen karakter, maar samen vormen ze een harmonieuze eenheid, alsof ze samen de horizon bewaken.
De moais kijken naar het inland, en wij ook. |
Dit is de enige 'ziende' moai van het eiland. De uit wit koraal gesneden ogen zijn al van grote afstand te zien. Het beeld is 4,75 meter hoog, weegt 20 ton en staat op een 20 x 4 metende 'ahu'.
Ko te Riku |
Wat is een pukao?
-
Een pukao is een cilindervormig hoofddeksel uit rode vulkanische steen, afkomstig van een andere vulkaan op het eiland: Puna Pau.
-
Ze worden vaak omschreven als een soort hoofdtooi of zelfs als een knot haar (topknot), geïnspireerd op het traditionele kapsel van belangrijke mannen op Rapa Nui, die hun haar samenvlochten en bovenop het hoofd droegen.
-
Soms worden ze verward met een hoed, maar ze hebben vooral symbolische waarde.
Ko te Riku ahu op de Tahai site |
Ko te Riku, moai met ogen die naar het inland kijken. |
Waarom hebben slechts sommige moai een pukao?
-
Niet alle moai kregen een pukao omdat:
-
Het maken én plaatsen van een pukao was arbeidsintensief en vereiste veel organisatie, net als het transport van de moai zelf.
-
Alleen de beelden die stonden op belangrijke ahu (ceremoniële platforms) kregen vaak een pukao, waarschijnlijk om de status van de afgebeelde voorouder of leider extra te benadrukken.
-
De traditie van het toevoegen van pukaos kwam pas later in de periode van het moai-tijdperk (ongeveer 1200–1500 na Chr.), dus oudere beelden hebben ze niet.
-
Ko te Riku, moai met ogen die naar het inland kijken. |
Samenvattend:
De pukao zijn symbolen van status en eer, waarschijnlijk verwijzend naar het traditionele kapsel van belangrijke mannen.
Sterke erosiesporen tekenen de moai op het middelste platform. Details van het gezicht en de handen zijn nauwelijks meer te herkennen. Het is een alleenstaande moai van ongeveer 4,5 meter hoog.
Ahu Tahai, moai die sterk geleden heeft onder de erosie. |
Op het derde platform, de Ahu Vai uri, staat een hele groep beelden uit verschillende tijdvakken. De naam zou kunnen betekenen als 'donker water' of 'groen water'. De constructie zou dateren uit 1200 AD. De vijf gerestaureerde moai zijn een model van de verschillende stijlen waaruit ze zijn uitgehouwen.
-
Het is een van de weinige ahu's die niet aan de kust liggen.
-
De zeven moai van Ahu Akivi zijn uniek omdat ze uitkijken richting de oceaan – dat is uitzonderlijk, want de meeste moai kijken landinwaarts, naar hun stamgebied.
-
Volgens de lokale overlevering stellen de zeven moai de zeven eerste ontdekkingsreizigers voor die door de legendarische koning Hotu Matu'a vooruit werden gestuurd om het eiland te verkennen.
Ligging:
-
Midden op het eiland, iets ten zuiden van de heuvel Terevaka (de hoogste top van Paaseiland).
-
De site is ook astronomisch interessant: de beelden zijn zodanig uitgelijnd dat ze exact naar de zonsondergang op de lente-equinox en de zonsopgang op de herfstequinox kijken (op het zuidelijk halfrond).
Dus: Ahu Akivi ligt landinwaarts, en is uniek door zowel zijn ligging als zijn astronomische oriëntatie.
Aan tafel. |
Zonsondergang. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten