Ahu Tongariki

Ahu Tongariki

zondag 25 november 2018

Dag 16 - Naar de zuidelijke locaties op Paaseiland.

Programma op een zondag.
Bij het opstaan beloofde het een schitterende dag te worden. De Pacific Oceaan lag er diepblauw bij, de lucht met enkele kleine wolkjes en met een goed gevuld programma. Uur van vertrek van onze dagtour: 09.00 uur.
  • Hanga Te'e - Vai Hu
  • Akahanga
  • Rano Raraku
  • Ahu Tongariki
  • Playa Anakena
Tempel Vai Hu.
Als eerst punt op ons programma bezoeken we de sites rond Hanga Te'e. We rijden langs de zuidkust  naar de ruïnes van de tempel Vai Hu.
Woningen in de vorm van een omgekeerde boot.
Voorover gevallen beelden.
Verschillende kleine ahuruïnes met voorover gevallen beelden volgen elkaar op korte afstanden.  Vroeger bevonden zich op deze baai grote ceremoniële platforms.
Kaart van het Paaseiland.
Site van Akahanga.
De ahu zelf bestaat uit zes boven elkaar gebouwde constructies. Er stonden hier minstens 22 moai, maar deze zijn ofwel omgegooid of als bouwmateriaal in de muren verwerkt. Mogelijk stonden hier ooit 17 beelden naast elkaar. Men ziet ook een enkele moai zijdelings over een stenen platform liggen. Deze moai vertoont geen van de typische oogholtes zodat men aanneemt dat hij bij het oprichten opzij is gegleden en men hem gewoon heeft laten liggen tijdens het transport.
Hugo, de lokale gids, geeft hier een verklaring.
Rano Raraku vulkaankrater.
Op deze vulkaan heeft men van de spectaculairste steengroeves ter wereld. De Moaisbeelden werden er uit de rotsen gehouwen. Men herkent de 70 moaishoofden aan de voet van de berg. De hellingen van dit UNESCO-werelderfgoed zijn bezaaid met beelden in allerlei vormen en formaten. De steile hellingen zijn bezaaid met 400 beelden, die tot 250 ton zwaar en meer dan 20 m lang zijn. Hoger gelegen liggen de moai die nog niet af zijn. Aan de voet van de berg staan voltooide kolossen in diepe kuilen, klaar voor verder transport.
Beeld op de vulkaanhelling.
Rano = vulkaan,  raraku = carved
Beelden liggen op verschillende plaatsen op de vulkaanhelling.
Op de vulkaankrater met de vele beelden.
Beeld dat onder het zand van de vulkaankrater ligt.

Ahu Tongariki
Een ander hoogtepunt vormt onbetwistbaar de Ahu Tongariki. Het is het grootste platform met 15 indrukwekkende Moaïs. Het is het meest imposante bouwwerk van heel Polynesië: 23.000 m3 lavastenen zijn opgestapeld tot een wigvormig platform.
Ahu Tongariki, met 15 moai beelden.
Ahu Tongariki, platform met 15 moai beelden.
Tongariki: Tong = troon, riki = king.
Ahu Tongariki, platform met 15 moai beelden.
Pas als je er voor staat, dringt het tot je door hoe enorm en unieke deze beelden wel niet zijn.
Poseren bij de Ahu Tongariki.
15 kolossale, tonnen zware beelden van tufsteen tronen op het vlakke fundament. Op 21 mei 1960 bereikte een enorme tsunami het Paaseiland. Beelden, waarbij een imposante 88 ton, vlogen letterlijk door de lucht.
Ahu Tongariki
Het puin lag verspreid over een oppervlakte van meer dan 100.000 m2. Het platform werd tot in detail hersteld en straalt weer zijn originele charme uit. De ahu zijn niets anders dan dodencultusplaatsen van een Polynesische cultuur. De bouwgeschiedenis strekt zich uit over een tijd van ruim 1000 jaar. De grootste moai is 8,9 m hoog en weegt 95 ton en werd over 8 km verplaatst. Het beeld aan de westzijde van het platform met de pukado weegt 60 ton.
Playa Anakena.
Verder in westelijke richting ligt het witte strand van Anakena waar 1500 jaar geleden de eerste kolonisten zijn geland. In 1960 zijn hier kokospalmen aangeplant, wat de baai tot een ideale plaats maakt voor een bad in de oceaan. Tot 16.50 uur genieten we van het prachtige strand onder de palmbomen.
Playa Anakena.
Bezochte sites vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten