Ahu Tongariki

Ahu Tongariki

maandag 26 november 2018

Dag 17 - Rano Kao - Orongo - Ahu Akivi - Puna Pau

Programa voor deze maandag en de 3de dag op het Paaseiland.
Op het programma van vandaag staat de zuid-westelijke kant van het eiland op het programma. We starten met de lokale gids om 09.00 uur.
Op het programma:
  • Ahu Vinapu
  • Rano Kao vulkaan
  • Orongo ceremoniële site
  • Ahu Huri (extra want niet voorzien), moai met 4 handen.
  • Puna Pau krater. De hoeden werden hier gemaakt
  • Hanga Roa
  • Ana Te Pahu grot
Ahu Vinapu.
Na het ontbijt, vertrek voor een bezoek aan Ahu Vinupu in het zuiden van het eiland. Deze site ligt ten oosten van de landingsbaan. Een steunmuur aan de oceaanzijde met fijn gepolijste nauwkeurig geplaatste basaltblokken. Er was een veronderstelling dat dit lijkt op de bouwstijl van de Inca's, alhoewel er geen bewijs van is. Deze bouwstijl is nergens anders op Paaseiland gevonden. De grootste steen in de 2,80 m hoge muur weegt ongeveer 7 ton.
Fijn gepolijste nauwkeurig geplaatste basaltblokken, zoals de Inca's.
Rano Kao vulkaan.
De 324 m hoge imposante vulkaan Rano Kau fungeerde ooit als tribune voor de jaarlijkse wedstrijd 'tangata manu', die erom ging als eerste een ei van de bonte stern naar boven te brengen. Vanaf de top kun je het hele eiland overzien en een blik werpen op het 170 m diep gelegen kratermeer.
Rano Kao wetlands in de vulkaankrater.
Orongo.
Naast de krater ligt de oude ceremoniële site van Orongo waar vele petrogliefen terug te vinden zijn, die voornamelijk betrekking hebben op de verhalen over de Vogelman. Men kan vanop de kraterrand de eilandjes Motu Iti, Moto Nui en Moto Kao Kao zien die een belangrijke rol spelen in de legende van de Vogelman. Het dorp op het ceremoniële terrein bestaat uit 53 kleine, ovale natuurstenen huizen met lage ingangen, die tijdens de tangata manu-ceremonies de deelnemers tot onderkomen dienden.

De eilandjes Motu Iti, Moto Nui en Moto Kao Kao
Het ei maakt de hoofdman - Cultus van de vogelman.
Grote betekenis kreeg rond het midden van de 15de eeuw de cultus van de vogelman, een schepsel dat half vogel en half mens is. Elk jaar werd diegene vogelman genoemd die als eerste een ei van de bonte stern, een zeevogel, die op de voor de kust gelegen rotseilandjes Motu nui, Motu iti, en Motu Kaokao broedde, naar het hoofdeiland kon overbrengen.  De tribune bij deze wedstrijd was de Orongo, de ruim 300 m hoog uit de oceaan stekende kraterrand van de vulkaan. Gekozen leden van de verschillende families begeleidden getrainde jongens, de chopa manu, die aan deze levensgevaarlijke onderneming meededen. De deelnemers moesten van het klif naar beneden klimmen, door het woeste water naar het eiland zwemmen, een ei zoeken en het naar hun begeleiders brengen, die boven op de kraterrand te midden van priesters en hun gevolg de wedstrijd aanschouwden. De winnaar was daarna de nieuwe vogelman. Hij heerste met zijn familie een jaar over het eiland. De film 'Rapa Nui' is gedraaid met dit gegeven als onderwerp.
Haventje (?) van het (hoofd)stadje.
Ahu Huri
Na de middaglunch een extra, dewelke niet op ons programma voorzien was. Er staat een Moai met vier handen en kijkend omhoog naar het oosten om de zonsopgang te bekijken.
Ahu Huri, een unieke moai, want er zijn 4 handen (moeilijk zichtbaar of foto).
Detail van de moai met 4 handen.
Puna Pau. 
Deze site in een smalle krater werd gebruikt om de pukao of 'hoeden' die sommige Moaisbeelden op hun hoofd hebben uit te houwen.
Aan de site van Puna Pau.
Hanga Roa.
Er zijn zo veel sites met archeologisch materiaal dat het op de duur niet meer te onthouden blijft. Hanga Roa is zo een site waarvan ik me niet meer kan van herinneren wat er over gezegd werd.
Grot van Ana Te Pahu.
Nog een extra aangeboden door de lokale gids. Een kruippartij in en door een grot te Ana Te Pahu. We doen niet de gehele grotwandeling, deze zou 7 km lang zijn. Wij beperken ons tot slechts een goede 200 meter, genoeg om een idee ervan te hebben. Hier en daar ons hoofd tegen een uitstekend stuk grot gestoten, maar toch heelhuids er door gekropen.
Aan de ingang voor de grot van Ana Te Pahu.
Klaar voor een wandeling door de gevreesde grot.
Nu nog naar boven geraken uit dat donkere hol.
Heelhuids boven geraakt.
Afsluiten van de dag.
Rond of iets voor 17 uur is deze derde dag op het Paaseiland afgesloten. Er wacht ons nog een afscheidsdrink aangeboden door HOBO en nog een laatste avondmaal met de reisleider, of is het lijder, Miel en zijn 12 brave apostelen.

2 opmerkingen: