Ahu Tongariki

Ahu Tongariki

maandag 12 november 2018

Dag 3 - Wijnstreek rond Santiago.

Wijngaarden bezichtigen.
De wijnexport van Chili is een succesverhaal. Er worden vele liters geëxporteerd naar Europa. Chili is traditioneel een agrarisch land. De belangrijkste landbouwgebieden liggen ten zuiden van Santiago. Vele wijngoederen zijn familiebezit. Buitenlandse investeringen hebben zich op de Chileense markt ingekocht. We starten om 10.00 uur de rit van 12 km naar 'Maipo valley' waar de 'Cousiño Macul' een van de oudste wijngoederenbedrijven van Chili runt. (Cousino Macul)
Wijngaard van Cousiño Macul.
Deskundige uitleg over de wijngaard van Cousiño Macul.
Er is de rondleiding met een uitleg over hoe de wijn van druif tot fles gemaakt wordt. Het aangenaamste is de traditionele proeverij op het einde.
In de kelder met de grote en vele vaten.
Hier rijpt de wijn in deze vaten.
Moderne vaten uit metaal.
Flessen uit enkele goede jaren, 1942, 1958, 1960 e.a. jaren liggen hier stof te vergaren.
Tijdens de proeverij worden er 4 soorten gepresenteerd:
  • Chardonnay van 2015, een witte wijnsoort.
  • Merlot 2014, de rode variant, te gebruiken met varkenvlees, gevogelte, pasta, pizza...
  • Cabernet Sauvignon 2014, rode wijn, te gebruiken bij steak
  • Shirah 2014, de oudste rode wijn ter wereld, te gebruiken bij lams- en geitenvlees.
Proeven hoort er natuurlijk bij.
Kenner onderwerp de wijn aan een kritisch oordeel. 
Als geschenkje mogen we de gebruikte glazen mee nemen. Nu nog zien die thuis te krijgen zonder scherven te maken. Het is dan 12.30 dat deze rondgang met proeverij eindigt. Na thuiskomst blijkt dat de glazen zonder scherven hier zijn geraakt. Ze waren evenwel ledig. We zullen die hier thuis moeten vullen.

Mercado Central.
Na deze belangrijke en leuke rondleiding terug naar het centrum waar we de 'Central Market'  bezoeken. De metalen structuur werd volledig in Engeland gefabriceerd. Er zijn 4 grote ingangen, dus niet moeilijk, of wel moeilijk, om zijn weg kwijt te geraken. De markt is beroemd om zijn vis, schelp- en schaaldieren. Mooi uitgestalde kramen en restaurantjes met een gezellige drukte. Vooral 's middags heerst er een gezellige drukte. We nemen een lunch met een stevige visportie.
Verse uitgestalde visjes.
Mijn vissoepje.
Op de vismarkt.
Santiago stadsbezoek.
Na het wijngebied bezocht te hebben keren we terug naar Santiago om de stad verder te bezoeken. Er is een wandeling door de bekendste residentiële wijken. Lastarria, Brazil en Yungay waar de high society hebben hier hun residenties. We rijden ook langs de Cerro Lucia en de Barrio Paris-Londres.

Barrio Brasil.
Een interessante buurt is de 'Barrio Brasil'.We bekijken er de alternatieve cafés, goedkope hotels, een rommelmarkt, een parkje, krantenkiosken waar men van alles kan kopen.
In de Barrio Brasil wijk.
Barrio Lastarria.
Hier vindt men gebouwen die echte juweeltjes zijn. De hele wijk is gerenoveerd en geherstructureerd.
Historische stadspaleizen verlenen nu onderdak aan dure boetiekhotels. In de voetgangersstraten en op terrassen wiebelen de tafels van de betere restaurants. Een interessante smeltkroes en rustige buurt waar vooral intellectuelen en kunstenaars wonen.
Straatkunst in de barrio's.
Chileense straatkunst.
In de metropool die Santiago is, heeft graffiti vrij spel. Een stuk recente geschiedenis wordt in stijl en kleur op de muren verteld. Het is een prachtig stukje Chileense straatkunst die de muren in deze barrio's versiert. De straatkunst is ideaal voor wie de lokale cultuur wil opsnuiven. De beste 'galeries' kan men bewonderen door een wandeltour langs de wijken Brasil, Lastarria en Yungay.
Barrio Lastarria wijk.
Barrio Yungay.
Deze woonwijk is erkend als 'zona tipica'. Er staan tal van architectonische historische interessante bouwwerken, een bont mengsel van representatieve huizen van de bourgeoisie. We merken ook vele muurschilderingen in deze wijk.
Barrio Yungay met huizen met muurschilderingen.
Muurschilderingen in de wijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten