Er staat vandaag een verplaatsing naar het 1.500 km noordelijk gelegen Calama op het programma. In dit onmetelijk uitgestrekte land is het een verplaatsing van een 2 uur met het vliegtuig. Na aankomst in Calama dienen we dan nog 135 kilometer verder te rijden tot in San Pedro de Atacama.
Aan boord gaan van een LATAM toestel van Santiago naar Calama. |
Dag 5 – Van Santiago naar de Atacama: een lesje in flexibiliteit
Vertrek
Volgens planning vertrokken we om 09.30 uur vanuit ons hotel in Santiago, op weg naar de luchthaven voor onze binnenlandse vlucht naar Calama.
Vlucht
Op de luchthaven bleek dat onze vlucht om 12.00 uur te kampen had met een overboeking van 19 personen. LATAM, de luchtvaartmaatschappij, zorgde voor een alternatieve regeling: tien reizigers konden mee met de volgende vlucht om 14.00 uur, en drie anderen vertrokken iets later. Als tegemoetkoming bood LATAM een maaltijd aan en werd een compensatie van 82 USD per persoon beloofd. Onze vlucht vertrok uiteindelijk om 14.15 uur. Na een comfortabele vlucht van 1 uur en 45 minuten landden we in Calama.
Aankomst
Vanuit Calama volgde nog een busrit van zo’n 135 km richting San Pedro de Atacama. Eén koffer bleek onderweg achtergebleven, maar die werd snel nagezonden.
Bijzonder moment
Ondanks het logistieke gedoe toonden zowel de groep als onze reisleider veel geduld en flexibiliteit. Een mooi voorbeeld van hoe reizen soms net zo goed draait om omgaan met het onverwachte. Uiteindelijk is alles goed terecht gekomen en verliep alles vlotter dan verwacht. We kwamen zonder grote problemen op onze bestemming aan. Niemand was echt teleurgesteld – integendeel, de sfeer bleef positief, en we waren blij deze fascinerende streek eindelijk te bereiken.
Deze afgelegen stad ligt op een hoogte van 2250 meter. We worden in de luchthaven opgewacht door de plaatselijke gids Marcella. Tijdens de busrit krijgen we te horen dat hier vroeger de rijkdom van Chili te verdienen was door de kopermijnen. Tevens is het de toegangspoort tot Atacama, de droogste en de hoogste woestijn ter wereld. De 970 km lange woestijn, staat bekend als een van de droogste plekken op aarde. Volgens National Geographic zijn er plaatsen in de Atacama waar nog nooit een druppel regen is gevallen.
Valle de la Luna.
De 'Moon Valley' ligt op zo'n 13 km ten noorden van San Pedro en bestaat uit verschillende zand- en steenformaties, midden in het uitgestrekte woestijnlandschap. Hier heeft de natuur de meest bizarre rotsformaties gebeeldhouwd. Bij zonsondergang heb je een supermooi adembenemend uitzichtpunt.
'The Three Maries' formatie. |
Deze rare formaties zijn het resultaat van een intens erosie proces. Ze zijn samengesteld uit gravel, zout, klei en kwarts. De ouderdom wordt geschat op 1 miljoen jaar.
Tres Marias formatie. |
De 'Valle de la Luna' is het mooist bij zonsondergang. Het bizarre voorkomen is te danken aan de erosie, de wind, felle zonneschijn en sterke temperatuurverschillen. De grond is bedekt met zoutkristallen en doet denken aan kwarts.
Valle de la Luna in de Atacama-woestijn, Chili. |
Valle de la Luna of de Valley of the Moon. |
![]() |
Zonsondergang in de woestijn met een glaasje wijn. |
Kaas- en wijnreceptie bij een zonsondergang in de droogste en de hoogste woestijn ter wereld. |
Wijn en kaas in de woestijn: verwennerij. |
Met de vulkaan Licancabur op de achtergrond |
Dit dorpje ligt op 2.400 meter hoogte en op een 30 km met de grens van Bolivia (in vogelvlucht). Dit dorpje met de smalle straatjes is een oase aan de voet van een vulkanisch landschap. San Pedro ligt aan de rand van de droogste woestijn ter wereld en aan de voet van de 5916 meter hoge vulkaan Licancabur.
Vulkaan Licancabur |
Muziekje in het restaurant te San Pedro de Atacama. |
![]() |
Route van Calama naar San Pedro de Atacama. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten