Ahu Tongariki

Ahu Tongariki

vrijdag 16 november 2018

Dag 7 - San Pedro - El Tatio Geisers - Santiago de Chile.

Dampen in de ochtendkou op dag 7.
Vandaag hebben we een goed gevuld programma. In alle vroegte trekken we eropuit om een van de meest spectaculaire natuurfenomenen in de Atacama te bewonderen: de El Tatio-geisers. In de namiddag beginnen we aan onze terugreis richting de hoofdstad, Santiago de Chile.

El Tatio-geisers: borrelende aarde op grote hoogte
Om dit natuurwonder op zijn best te zien, moeten we vroeg uit de veren. Om 4.00 uur gaat de wekker, en een halfuur later vertrekken we al richting de geisers. Ze liggen op ongeveer 95 kilometer ten noorden van San Pedro de Atacama, vlak bij de Boliviaanse grens, op een hoogte van maar liefst 4.200 meter.
Hete waterdamp komt uit de grond, enkel bij zonsopgang.
Bij aankomst merken we meteen waarom deze plek zo bijzonder is. Rond zonsopgang stijgt hete waterdamp als mysterieuze rook uit de aarde – een indrukwekkend schouwspel tegen de achtergrond van de opkomende zon. Maar mooi zijn komt met een prijs: het is bitter koud, met temperaturen die ’s ochtends kunnen dalen tot -7°C. Goed ingepakt genieten we van het geothermische spektakel dat zich langzaam voor onze ogen ontvouwt.
Marcela, geeft ons een uitleg over het fenomeen van dit geiserveld.
Geisers in werking met het uitbraken van het hete water.
De geisers van El Tatio zijn onderdeel van één van de grootste geiservelden ter wereld met maar liefst 80 werkende geisers op een oppervlakte van 10 km2. En dat aantal groeit nog jaarlijks. Het geheel heeft iets magisch, omringd door massieve bergen en strakblauwe ijle luchten. In het Yellowstone Park in de VS. en op het Russische schiereiland Kamtsjatka zijn er nog grotere, maar hier in Chili zijn het bij de hoogste ter wereld.

Warme kledij, nodig bij een ijzige -7°.
Ontbijt met zicht op stoompluimen
Vanmorgen zijn we al om 4.30 uur vertrokken, in het pikdonker en bij ijzige temperaturen. Gelukkig werden we ter plaatse hartelijk onthaald: onze gidsen hadden een verrassend stevig ontbijt voorzien, compleet met gebakken eitjes.
Ontbijten om 08.00 uur bij de geisers.
Een warme maaltijd midden in dit buitenaardse landschap, omringd door dampende geisers en de eerste zonnestralen boven de Andes – het voelde surrealistisch aan. Terwijl de kou nog in onze kleren kroop, verwarmde de geur van koffie en eieren niet alleen onze handen, maar ook ons humeur.
Korte eruptie van het hete water.

Ontbijten op 4.200 meter hoogte, tussen sissende stoomwolken, was een moment dat we niet snel zullen vergeten.
Het hete water, mengsel van water en stoom spuit in de lucht op gezette tijden.
Het is een vulkanisch verschijnsel dat op gezette tijden voor een korte tot iets langere periode het hete water in de lucht spuit.
Wilde vos
Koppeltje waarvan ik de naam niet ken.
Vado Putana.
Op de terugweg nog een stop bij de 'Wetlands' terwijl er nog vele vicuña's, een soort lama's in kleine kuddes opgemerkt worden..

Lama's.
Machuca.
Halfweg tussen de geisers en San Pedro stoppen we even in dit dorpje. Het is in feite een gehucht . Het is bekend als het dorpje met lamaherders. Er zouden slechts 3 personen permanent wonen.
Machuca, dorpje met nog enkele lamaboeren of herders.
Ruim op tijd, zijn we terug in San Pedro. We hebben dan rustig de tijd om onze bagage op te pikken voor de terugrit naar Calama. 

Van San Pedro naar Calama.
We zijn deze ochtend vertrokken naar de geisers in onze winterkledij. We zijn dan terug in het hotel toegekomen om 11.20 uur. Hier hadden we nog de gelegenheid om terug de luchtigere kledij aan te trekken. We vertrekken uit San Pedro richting Calama om 13.00 uur.
Sensationele uitzichten over de vallei van de Moon, of van Mars.

Vallei van de Maan – Valle de la Luna

Omdat we eergisteren niet genoeg tijd hadden om alles te zien, maakten we op de terugweg naar Calama nog een extra stop bij een aantal spectaculaire landschappen. Een van de hoogtepunten was de Valle de la Luna, ofwel de Vallei van de Maan.

Deze vallei kreeg haar naam door de opvallende gelijkenis met het maanoppervlak – een woest en buitenaards decor van grillige rotsformaties, verweerde grondlagen en indrukwekkende zoutstructuren. De unieke bodemstructuur en het spel van licht en schaduw maken deze plek tot een visueel spektakel dat je het gevoel geeft op een andere planeet te staan.

Wandelen door dit onherbergzame landschap was indrukwekkend én een beetje onwerkelijk. Het voelde alsof we tijdelijk losgekoppeld waren van de aarde, midden in een stille wereld van steen, zout en licht.

Tip: Neem zeker water, zonnebescherming en stevige wandelschoenen mee. De zon is genadeloos en het terrein is ruw – maar het uitzicht maakt alles ruimschoots goed.
Groepsfoto in de Vallei van de Maan, Valle de la Luna.
Calama - Valle de la Luna - Santiago
Het is een rit van iets meer dan 100 km. Met enkele stops er bij, leggen we deze afstand in twee uur af. Het is dan iets na 15.00 uur als we in de luchthaven van Calama aankomen.

Calama - Santiago.
Van Calama naar Santiago is het een 1.500 km. De vlucht is een kleine 2 uur. We vliegen terug met de maatschappij LATAM in een A320-200. De vlucht vertrok om 16.50 en om 18.30 uur aangekomen in Santiago. Zo ruilen we de ijzige hoogvlakte in voor het stedelijke leven in de Chileense hoofdstad.
Vlucht van Calama naar Santiago de Chile.
Hotel. 
In Santiago logeren we in het Holiday Inn hotel op 10 meter van de luchthaven.
Holiday Inn hotel Santiago luchthaven.
Morgen, dag 8, naar Puerto Montt.
Morgen is een nieuwe verplaatsing van een 1000 km richting zuiden naar Puerto Montt. We maken dus een verplaatsing in zuidelijke richting van 2.500 km. Het valt te vergelijken met de afstand van Helsinki naar Milaan. In Santiago is het in feite slechts een tussenstop. We logeren daarom in de onmiddellijke omgeving van de luchthaven. Morgen is de vlucht trouwens zeer vroeg: om 07.00 uur.
Opstaan om 04.30, ontbijt om 05.00 uur en vertrek uit het hotel om 05.30 uur.
Route van San Pedro de Atacama naar Calama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten