Ahu Tongariki

Ahu Tongariki

donderdag 29 november 2018

Dag 19 - 20 - Santiago tot thuis.

Schema voor de terugreis.
Het is nog een lange trip tot thuis. Twee vluchten, waarvan één van 12 uren en een tweede van 2 uren, met een uurverschil van 4 uren. Rekensommetje: 18 uren tot Brussel.

Van het hotel te Santiago naar de luchthaven.
We vertrekken goed op tijd wegens het drukke verkeer in Santiago. Het lukt nog aardig om zonder veel vertraging naar de luchthaven te rijden. De bus haalt ons op aan het hotel om 09.45 uur en we worden een half uur later afgeleverd aan de luchthaven, zo rond 10.15 uur.
Aan de luchthaven van Santiago de Chile, aangekomen met de bus vanaf het hotel.
Vlucht Santiago - Madrid.
Na al de login-polemieken om on-line in te checken bij Iberia mag het ook al eens goed lukken. Iberia blinkt niet uit om het simpel en logisch te houden. Miel lukt er toch in, na veel gezucht en geduld, ons plaatsen te bezorgen, zodanig dat de koppels samen kunnen zitten. Het toestel is een viermotorige A340-600 met een zetelindeling : 2 - 4 - 2. Gauw blijkt dat er deze keer van overboeking geen sprake is.
Dit noemt men een maaltijd nemen in een vliegtuig.
We hebben 4 stoelen voor 2 personen ter beschikking. Het zijn dus tamelijk comfortabele plaatsen. Dit in zover dat langeafstand vluchten comfortabel te noemen zijn. Het eten is een verschrikking. Toch in economy. In business is het een heel pak comfortabeler (en duurder). We stijgen op om 13.45 uur en na een 12 uur landen we in Madrid om 05.45 uur in de ochtend. We zijn dan een extra 4 uren ouder wegens het tijdsverschil.

Madrid - Brussel.
In Madrid zijn er drie uren overstap tijd voorzien. De vlucht met Iberia naar Brussel in een A320 zit volledig gevuld. Vlucht van 09.45 uur tot 11.30 uur. Bij aankomst is onze bagage reeds op de band op het moment dat wij er aan komen gewandeld.

Brussel - Thuis.
Het lukt dan redelijk vlot om thuis te geraken. Onze wagen op de parking staat er nog. Er is zelfs geen file op de E19 of op de Antwerpse ring. Iets rond 13.00 uur zijn we eindelijk terug thuis. 

dinsdag 27 november 2018

Dag 18 - Paaseiland - Santiago.

Einde
Niets kan blijven duren, zelfs niet ons verblijf op Rapa Nui. Het is nog genieten van onze laatste halve dag op het Paaseiland.

Naar het Antropologico museum.
We volgen het gewone stramien, ontbijt om 08.00 uur en vertrek met onze gids om 09.00 uur. Het is slechts een klein kwartiertje rijden tot het museum dat slechts om 09.30 zijn poorten openzet. Geen probleem. De site Tahai is achter de hoek. Tijdens de eerste dag van ons bezoek waren we reeds hier. Toen was de zonsinval iets minder fotogeniek. Vandaag kunnen we deze site nog eens bewonderen bij een beter zonsinval.
Tahai site met 3 platformen. Deze Moai kijken naar het inland.
Bij de Tahai site.
Tahai site
Museum Sebastian Englert.
We kunnen de ganse evolutie, geschiedenis en een interessante collectie unieke kunstvoorwerpen bekijken. Het is dan het definitieve einde van het officiële programma. 
In het museum.
Nog bij een Moai voor het museum.
We rijden nog even langs het enige postkantoor van het eiland. We krijgen er nog de unieke stempel van het Paaseiland in onze paspoorten. We kunnen nog tot 12.00 uur op de kamer om ons klaarmaken voor de vlucht naar het vasteland, Santiago de Chili.
Post office in Hanga Roa - stadje op het Isla de Pascua
Stempel van Rapa Nui, Paaseiland, in ons Paspoort/Reispas
Lokale gids schenkt ons nog een talisman om rond de hals te hangen, een mini Moai.
Paaseiland - Santiago de Chile.
De vlucht vertrekt iets vroeger dan gepland. We stijgen op om 15.00.  Deze vlucht duurt 4 uur en 25 minuten. Het is een toestel dat uit Papeete, Tahiti komt. Het is een modern toestel Dreamliner Boeing B789-9. We landen om 21.30 in Santiago. We zijn terug in een andere tijdszone, dus twee uur later. Het is een dinsdagavond, en weinig verkeer in Santiago. Het is dan nog een 20 minuten met de bus tot het hotel waar we om 22.40 aankomen.
Luchthaven(tje) op het Paaseiland.
Dreamliner B789 voor de vlucht naar Santiago.
Hotel.
In Santiago logeren we terug in het hotel waar we voorheen reeds 3+1 nachten verbleven hebben: Hotel Torremayor. Drie nachten tijdens onze aankomst in het begin, en een nacht na het bezoek aan Patagonië.

maandag 26 november 2018

Dag 17 - Rano Kao - Orongo - Ahu Akivi - Puna Pau

Programa voor deze maandag en de 3de dag op het Paaseiland.
Op het programma van vandaag staat de zuid-westelijke kant van het eiland op het programma. We starten met de lokale gids om 09.00 uur.
Op het programma:
  • Ahu Vinapu
  • Rano Kao vulkaan
  • Orongo ceremoniële site
  • Ahu Huri (extra want niet voorzien), moai met 4 handen.
  • Puna Pau krater. De hoeden werden hier gemaakt
  • Hanga Roa
  • Ana Te Pahu grot
Ahu Vinapu.
Na het ontbijt, vertrek voor een bezoek aan Ahu Vinupu in het zuiden van het eiland. Deze site ligt ten oosten van de landingsbaan. Een steunmuur aan de oceaanzijde met fijn gepolijste nauwkeurig geplaatste basaltblokken. Er was een veronderstelling dat dit lijkt op de bouwstijl van de Inca's, alhoewel er geen bewijs van is. Deze bouwstijl is nergens anders op Paaseiland gevonden. De grootste steen in de 2,80 m hoge muur weegt ongeveer 7 ton.
Fijn gepolijste nauwkeurig geplaatste basaltblokken, zoals de Inca's.
Rano Kao vulkaan.
De 324 m hoge imposante vulkaan Rano Kau fungeerde ooit als tribune voor de jaarlijkse wedstrijd 'tangata manu', die erom ging als eerste een ei van de bonte stern naar boven te brengen. Vanaf de top kun je het hele eiland overzien en een blik werpen op het 170 m diep gelegen kratermeer.
Rano Kao wetlands in de vulkaankrater.
Orongo.
Naast de krater ligt de oude ceremoniële site van Orongo waar vele petrogliefen terug te vinden zijn, die voornamelijk betrekking hebben op de verhalen over de Vogelman. Men kan vanop de kraterrand de eilandjes Motu Iti, Moto Nui en Moto Kao Kao zien die een belangrijke rol spelen in de legende van de Vogelman. Het dorp op het ceremoniële terrein bestaat uit 53 kleine, ovale natuurstenen huizen met lage ingangen, die tijdens de tangata manu-ceremonies de deelnemers tot onderkomen dienden.

De eilandjes Motu Iti, Moto Nui en Moto Kao Kao
Het ei maakt de hoofdman - Cultus van de vogelman.
Grote betekenis kreeg rond het midden van de 15de eeuw de cultus van de vogelman, een schepsel dat half vogel en half mens is. Elk jaar werd diegene vogelman genoemd die als eerste een ei van de bonte stern, een zeevogel, die op de voor de kust gelegen rotseilandjes Motu nui, Motu iti, en Motu Kaokao broedde, naar het hoofdeiland kon overbrengen.  De tribune bij deze wedstrijd was de Orongo, de ruim 300 m hoog uit de oceaan stekende kraterrand van de vulkaan. Gekozen leden van de verschillende families begeleidden getrainde jongens, de chopa manu, die aan deze levensgevaarlijke onderneming meededen. De deelnemers moesten van het klif naar beneden klimmen, door het woeste water naar het eiland zwemmen, een ei zoeken en het naar hun begeleiders brengen, die boven op de kraterrand te midden van priesters en hun gevolg de wedstrijd aanschouwden. De winnaar was daarna de nieuwe vogelman. Hij heerste met zijn familie een jaar over het eiland. De film 'Rapa Nui' is gedraaid met dit gegeven als onderwerp.
Haventje (?) van het (hoofd)stadje.
Ahu Huri
Na de middaglunch een extra, dewelke niet op ons programma voorzien was. Er staat een Moai met vier handen en kijkend omhoog naar het oosten om de zonsopgang te bekijken.
Ahu Huri, een unieke moai, want er zijn 4 handen (moeilijk zichtbaar of foto).
Detail van de moai met 4 handen.
Puna Pau. 
Deze site in een smalle krater werd gebruikt om de pukao of 'hoeden' die sommige Moaisbeelden op hun hoofd hebben uit te houwen.
Aan de site van Puna Pau.
Hanga Roa.
Er zijn zo veel sites met archeologisch materiaal dat het op de duur niet meer te onthouden blijft. Hanga Roa is zo een site waarvan ik me niet meer kan van herinneren wat er over gezegd werd.
Grot van Ana Te Pahu.
Nog een extra aangeboden door de lokale gids. Een kruippartij in en door een grot te Ana Te Pahu. We doen niet de gehele grotwandeling, deze zou 7 km lang zijn. Wij beperken ons tot slechts een goede 200 meter, genoeg om een idee ervan te hebben. Hier en daar ons hoofd tegen een uitstekend stuk grot gestoten, maar toch heelhuids er door gekropen.
Aan de ingang voor de grot van Ana Te Pahu.
Klaar voor een wandeling door de gevreesde grot.
Nu nog naar boven geraken uit dat donkere hol.
Heelhuids boven geraakt.
Afsluiten van de dag.
Rond of iets voor 17 uur is deze derde dag op het Paaseiland afgesloten. Er wacht ons nog een afscheidsdrink aangeboden door HOBO en nog een laatste avondmaal met de reisleider, of is het lijder, Miel en zijn 12 brave apostelen.

zondag 25 november 2018

Dag 16 - Naar de zuidelijke locaties op Paaseiland.

Programma op een zondag.
Bij het opstaan beloofde het een schitterende dag te worden. De Pacific Oceaan lag er diepblauw bij, de lucht met enkele kleine wolkjes en met een goed gevuld programma. Uur van vertrek van onze dagtour: 09.00 uur.
  • Hanga Te'e - Vai Hu
  • Akahanga
  • Rano Raraku
  • Ahu Tongariki
  • Playa Anakena
Tempel Vai Hu.
Als eerst punt op ons programma bezoeken we de sites rond Hanga Te'e. We rijden langs de zuidkust  naar de ruïnes van de tempel Vai Hu.
Woningen in de vorm van een omgekeerde boot.
Voorover gevallen beelden.
Verschillende kleine ahuruïnes met voorover gevallen beelden volgen elkaar op korte afstanden.  Vroeger bevonden zich op deze baai grote ceremoniële platforms.
Kaart van het Paaseiland.
Site van Akahanga.
De ahu zelf bestaat uit zes boven elkaar gebouwde constructies. Er stonden hier minstens 22 moai, maar deze zijn ofwel omgegooid of als bouwmateriaal in de muren verwerkt. Mogelijk stonden hier ooit 17 beelden naast elkaar. Men ziet ook een enkele moai zijdelings over een stenen platform liggen. Deze moai vertoont geen van de typische oogholtes zodat men aanneemt dat hij bij het oprichten opzij is gegleden en men hem gewoon heeft laten liggen tijdens het transport.
Hugo, de lokale gids, geeft hier een verklaring.
Rano Raraku vulkaankrater.
Op deze vulkaan heeft men van de spectaculairste steengroeves ter wereld. De Moaisbeelden werden er uit de rotsen gehouwen. Men herkent de 70 moaishoofden aan de voet van de berg. De hellingen van dit UNESCO-werelderfgoed zijn bezaaid met beelden in allerlei vormen en formaten. De steile hellingen zijn bezaaid met 400 beelden, die tot 250 ton zwaar en meer dan 20 m lang zijn. Hoger gelegen liggen de moai die nog niet af zijn. Aan de voet van de berg staan voltooide kolossen in diepe kuilen, klaar voor verder transport.
Beeld op de vulkaanhelling.
Rano = vulkaan,  raraku = carved
Beelden liggen op verschillende plaatsen op de vulkaanhelling.
Op de vulkaankrater met de vele beelden.
Beeld dat onder het zand van de vulkaankrater ligt.

Ahu Tongariki
Een ander hoogtepunt vormt onbetwistbaar de Ahu Tongariki. Het is het grootste platform met 15 indrukwekkende Moaïs. Het is het meest imposante bouwwerk van heel Polynesië: 23.000 m3 lavastenen zijn opgestapeld tot een wigvormig platform.
Ahu Tongariki, met 15 moai beelden.
Ahu Tongariki, platform met 15 moai beelden.
Tongariki: Tong = troon, riki = king.
Ahu Tongariki, platform met 15 moai beelden.
Pas als je er voor staat, dringt het tot je door hoe enorm en unieke deze beelden wel niet zijn.
Poseren bij de Ahu Tongariki.
15 kolossale, tonnen zware beelden van tufsteen tronen op het vlakke fundament. Op 21 mei 1960 bereikte een enorme tsunami het Paaseiland. Beelden, waarbij een imposante 88 ton, vlogen letterlijk door de lucht.
Ahu Tongariki
Het puin lag verspreid over een oppervlakte van meer dan 100.000 m2. Het platform werd tot in detail hersteld en straalt weer zijn originele charme uit. De ahu zijn niets anders dan dodencultusplaatsen van een Polynesische cultuur. De bouwgeschiedenis strekt zich uit over een tijd van ruim 1000 jaar. De grootste moai is 8,9 m hoog en weegt 95 ton en werd over 8 km verplaatst. Het beeld aan de westzijde van het platform met de pukado weegt 60 ton.
Playa Anakena.
Verder in westelijke richting ligt het witte strand van Anakena waar 1500 jaar geleden de eerste kolonisten zijn geland. In 1960 zijn hier kokospalmen aangeplant, wat de baai tot een ideale plaats maakt voor een bad in de oceaan. Tot 16.50 uur genieten we van het prachtige strand onder de palmbomen.
Playa Anakena.
Bezochte sites vandaag.

Film Rapa Nui

Film Rapa Nui door producer Kevin Costner.
Er is een film gemaakt in 1994 die geproduceerd werd door onder andere Kevin Costner. Het verhaal is gebaseerd op legendes over Paaseiland en speciaal over de vogelmancultus. Het centrale thema is de vernietiging door ontbossing van het eiland. De ontbossing zelf is wel een feit. Een andere bron vernoemt de strijd tussen een krijger van de 'langoren' om een meisje van de 'kortoren' te veroveren.
Deze film zou niet in het commerciële circuit uitgebracht zijn. De film is nu in IMDb format in handen van Amazon. De DVD ervan is bij Amazon ook niet verkrijgbaar. Op Netflix ook niet te vinden. Met Google Play is de film ook niet beschikbaar. Als er iemand een tip heeft hoe er aan te geraken valt, graag.
Vier jaar later, april 2022, heeft een medereiziger aan de reis naar Jordanië deze film kunnen opsporen en mij kunnen bezorgen. Johan Neirinck uit Koksijde is er in geslaagd om mij deze film te bezorgen. Met veel dank aan de assistentie door Johan. 

zaterdag 24 november 2018

De moai in cijfers.

Enkele cijfers.
  • 887 moai of restanten ervan prijken nog altijd op Paaseiland.
  • 397 beelden in Rano Raraku, de steengroeve waar alle giganten werden (uit)gehakt.
  • 288 beelden werden getransporteerd naar 'ahu', verhoogde altaren verspreid over het eiland.
  • 92 waren 'onderweg', maar hun transport werd bruusk stopgezet.
  • De gemiddelde moai is 4,05 meter hoog en 1,6 meter breed en weegt 13,78 ton.
  • De grootste moai, 'El Gigante' is 21,6 meter lang en 145 à 165 ton zwaar. Hij is nog niet uit de steengroeve gehakt.
  • De hoogste moai op een altaar is 9,8 meter hoog en wellicht 82 ton zwaar.
  • De kleinste moai meet amper 1,13 meter.
  • Slechts 6 beelden hebben het eiland verlaten, richting musea in Chili (2), VS (2), Engeland (1) en België (1).

Dag 15 - Bestemming: Isla de Pascua

Van Santiago de Chile naar Easter Island - Paaseiland.
Het is nog een lange vlucht naar het Paaseilande zo'n 5 uur. De afstand is te vergelijken met de afstand van Brussel naar Dubai in het Midden-Oosten. Het Paaseiland is een van het meest geïsoleerde eiland ter wereld. Er zijn maar weinig plekken op aarde zo afgelegen en zo mysterieus als Paaseiland. De inwoners noemen hun eiland Rapa Nui, in het Polynesisch "Grote Rots". Een andere vrije vertaling: 'Navel van de wereld'. Kies maar.
We verlaten het hotel in de hoofdstad Santiago om 06.30 in de ochtend. De verplaatsing met de bus duurt op een zaterdag vroeg in de ochtend slechts 20 minuten. Gisteren tijdens het spitsuur duurde dat 1 uur. We zijn dan ook om 06.50 in de airport. De check-in, emigratie en veiligheid gingen vlot, maar duurde toch tot 08.15 uur. We vlucht vertrok dan om 09.45 uur.
Boeing B787 Dreamliner van LATAM
Vlucht naar Isla Pascua vertrekt om 09.30 uur.
De vlucht met een Boeing B787-9 Dreamliner van LATAM Airlines duurt 5 uur. Maar wat een luxe. De Dreamliner zou tot 40% minder motorgeluid maken en heeft grotere ramen. Maar het goede volgt hierachter. We krijgen business class toegewezen (zonder extra bijbetaling). Enorme beenruimte. Men kan zich er zonder problemen neerleggen en slapen. De bediening is uitmuntend.
Veel ruimte is er beschikbaar in deze klasse.
In de business klasse kan men zich neerleggen en rustig slapen.
Er is een uurverschil van 2 uur met Chili. We komen aan om 12.45 uur lokale tijd. De aankomst is op Mataveri International Airport en is gelegen vlak buiten Hanga Roa. Er is één geasfalteerde landingsbaan die 3440 meter lang is. Er wordt alleen naar het eiland gevlogen door de luchtvaartmaatschappij LATAM Airlines die het ook als tussenstop gebruikt voor vluchten naar of van Papeete op Tahiti.
Voorheen kon de landingsbaan ook door de NASA gebruikt worden als een Spaceshuttle een noodlanding moest maken. Zij werd gefinancierd door de Amerikanen en is de langste ter wereld. Ze is trouwens nooit gebruikt voor het Apollo project of voor de Space shuttle. Er is ooit eens een Concorde geland.
Aankomst op de luchthaven van het Paaseiland.
Verblijf van maximum 30 dagen.
Recent werd er een beperking van een verblijf tot maximum 30 dagen ingevoerd. Zowel voor toeristen als voor Chilenen. Vele Chilenen kwamen naar het eiland om er te werken en of om gids te spelen. De verdiensten werden naar het vasteland gestuurd en de bevolking verloor zo jobs en het eiland verarmde. Daarom werd er een strenge controle op immigratie en toerisme ingevoerd om te beletten dat men er langer dan 30 dagen zou verblijven.
Op de luchthaven van Paaseiland.
Paaseiland of Isla de Pascua.
Paaseiland, of zoals de bewoners het noemen, 'Te Pito o Te Henua', 'Navel van de wereld', ligt op 3.760 kilometer van de Chileense kust. Van Papeete, in Tahiti - Frans Polynesië, is het 4.250 km. Het eiland, dat slechts bereikbaar is met een lange vlucht, is het meest geïsoleerde eiland ter wereld. 
Naar rechts voor toegang tot het Paaseiland.
Reusachtige rotsen in de vorm van een hoofd, aan de rand van een eiland. Dat is wat de Nederlander Jacob Roggeveen in de Stille Zuidzee aantreft tijdens zijn expeditie voor de West-Indische Compagnie. Omdat het die dag paaszondag is, doopt, Jacob het gebied 'Paasschen Eyland'. Hij was dan misschien de eerste westerling om het eiland. 
Mataveri, de kleine luchthaven van Isla de Pascua.
Naast de indrukwekkende ligging, is het een boeiend eiland. Dit dankzij de combinatie van groene heuvels, witte stranden en rotspartijen. Het eiland staat echter vooral bekend om de 'moai', 1043 monumentale  enorme beelden die door een vroegere beschaving werden nagelaten. Het mysterie rond deze grote beelden is nog altijd niet opgelost. Paaseiland dankt zijn naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die het tijdens het paasfeest ontdekte. Het merendeel van de vierduizend bewoners van het Paaseiland woont in de hoofdstad Hanga Roa.

Hanga Roa.
De enige stad, en hoofdplaats van Paaseiland telt bijna 4000 inwoners. In oppervlakte is het eiland met 163 km2 kleiner dan de stad Antwerpen (205 km2). We logeren op enkele honderden meters van het centrum. Direct na aankomst op het eiland nemen we onze intrek in het  Hotel Iorana.
De kamers van het hotel met zeezicht.
Bezoek voor deze namiddag.
Na een kort onderhoud tussen Miel en de plaatselijke gids, Hugo, worden we op 15.00 uur opgehaald om 2 sites in de dichte omgeving van het hotel te bezoeken., nl.:
  • Ahu Tahai:   Platformen met 
    • de ziende moai Ko te Riku, 
    • de 5 moais Ahu Vai uri 
    • alleenstaande moai: Ahu Tahai.
  • Ahu Akivi. Platform met de 7 moais.
Tahai.
Het eerste bezoek begint om 15.00 uur. Op enkele minuten van Hanga Roa, de enige stad, bezoeken we de archeologische site van Tahai. Deze archeologische vindplaats ligt het dichtst bij Hanga Roa. Het is een geheel van 3 reeksen platformen. Dit is een van de oudste nederzettingen op het eiland en gaat terug tot 700 AD. Het is de oudste site van het eiland die gerestaureerd werd door professor William Mulloy in 1967 en 1968. De drie ahu platforms met in totaal 2500 ton gesteente werden toen gerestaureerd. Typisch aan deze beelden is dat ze naar het inland kijken.
De moais kijken naar het inland, en wij ook.
Ko te Riku.
Dit is de enige 'ziende' moai van het eiland. De uit wit koraal gesneden ogen zijn al van grote afstand te zien. Het beeld is 4,75 meter hoog, weegt 20 ton en staat op een 20x4 metende 'ahu'.
Op de kop van het beeld is er een zeer zware, roodgekleurde 'pukao' van de Puna Pau vulkaan.
Ko te Riku ahu op de Tahai site 
De ruimte voor het beeld is voor een deel met gladgemaakte lavasteen geplaveid. De Ko te Riku ahu is de enige moai die ogen van het gehele eiland heeft.
Ko te Riku, moai met ogen die naar het inland kijken.
Ko te Riku, moai met ogen die naar het inland kijken.
Ahu Tahai.
Sterke erosiesporen tekenen de moai op het middelste platform. Details van het gezicht en de handen zijn nauwelijks meer te herkennen. Het is een alleenstaande moai van ongeveer 4,5 meter hoog.
Ahu Tahai, moai die sterk geleden heeft onder de erosie.
Ahu Vai uri.
Op het derde platform, de Ahu Vai uri, staat een hele groep beelden uit verschillende tijdvakken. De naam zou kunnen betekenen als 'donker water' of 'groen water'. De constructie zou dateren uit 1200 AD. De vijf gerestaureerde moai zijn een model van de verschillende stijlen waaruit ze zijn uitgehouwen.
Het meest rechtse beeld is amper een herkenbaar beeld. Het volgende beeld is veel beter bewaard. Het meest linkse beeld heeft een meer robuuste vorm en toont een meer meedogenloze uitdrukking.
Ahu Vai uri.
Ahu Akivi
De volgende site die we bezoeken is deze van Akivi. Het is dan om 16.30 uur. Deze site is op een kleine afstand van de vorige site Tahai gelegen. Het zijn 7 beelden die naar de oceaan uitkijken. Ze kijken naar de locatie waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Ze kijken naar Polynesië.
Het platform van Ahu Akivi met de 7 moai's. Het koppel op de voorgrond zijn toeristen.
Ahu Akivi.
De zeven even grote, op elkaar lijkende moai van de Ahu Akivi kijken als enige uit over de oceaan. De legende verhaalt van de zeven verkenners die ariki Hotu Matua over de oceaan zond om op zoek te gaan naar Rapa Nui. Ahu Akivi is als eerbewijs aan de zeven onversaagde zeevaarders opgericht. 

Avonddiner
Na deze lange dag, met een verplaatsing van uit Santiago naar het Paaseiland en het bezoek aan enkele archeologische sites blijven we in het hotel voor onze avondlunch. Het is zondag en in het stadje zijn er vele zaken gesloten. Als hoofdschotel een schitterende smakelijke visschotel met frieten op Vlaamse wijze. Bovendien werden we getrakteerd op een schitterende zonsondergang.
Aan tafel.
Zonsondergang.