Op het programma van vandaag staat de zuid-westelijke kant van het eiland op het programma. We starten met de lokale gids om 09.00 uur.
Op het programma:
- Ahu Vinapu
- Rano Kao vulkaan
- Orongo ceremoniële site
- Ahu Huri (extra want niet voorzien), moai met 4 handen.
- Puna Pau krater. De hoeden werden hier gemaakt
- Hanga Roa
- Ana Te Pahu grot
Na het ontbijt, vertrek voor een bezoek aan Ahu Vinupu in het zuiden van het eiland. Deze site ligt ten oosten van de landingsbaan. Een steunmuur aan de oceaanzijde met fijn gepolijste nauwkeurig geplaatste basaltblokken. Er was een veronderstelling dat dit lijkt op de bouwstijl van de Inca's, alhoewel er geen bewijs van is. Deze bouwstijl is nergens anders op Paaseiland gevonden. De grootste steen in de 2,80 m hoge muur weegt ongeveer 7 ton.
Fijn gepolijste nauwkeurig geplaatste basaltblokken, zoals de Inca's. |
De 324 m hoge imposante vulkaan Rano Kau fungeerde ooit als tribune voor de jaarlijkse wedstrijd 'tangata manu', die erom ging als eerste een ei van de bonte stern naar boven te brengen. Vanaf de top kun je het hele eiland overzien en een blik werpen op het 170 m diep gelegen kratermeer.
Rano Kao wetlands in de vulkaankrater. |
Naast de krater ligt de oude ceremoniële site van Orongo waar vele petrogliefen terug te vinden zijn, die voornamelijk betrekking hebben op de verhalen over de Vogelman. Men kan vanop de kraterrand de eilandjes Motu Iti, Moto Nui en Moto Kao Kao zien die een belangrijke rol spelen in de legende van de Vogelman. Het dorp op het ceremoniële terrein bestaat uit 53 kleine, ovale natuurstenen huizen met lage ingangen, die tijdens de tangata manu-ceremonies de deelnemers tot onderkomen dienden.
De eilandjes Motu Iti, Moto Nui en Moto Kao Kao |
Ieder jaar werd één man op het eiland uitgeroepen tot Vogelman – een heilige figuur, half mens, half vogel. Maar die titel kreeg je niet zomaar. Eerst moest je een levensgevaarlijk ritueel overleven. De uitdaging? Als eerste een ei bemachtigen van de bonte stern, een zeevogel die broedt op de afgelegen rotseilandjes Motu Nui, Motu Iti en Motu Kaokao voor de kust van Paaseiland.
De wedstrijd begon bovenop de imposante kraterrand van de vulkaan Rano Kau, bij het ceremoniële dorp Orongo – een plek die meer dan 300 meter boven de oceaan uitsteekt. Vanaf daar daalden jonge atleten, de hopu manu, langs steile kliffen af en waagden zich in het woelige water. Ze zwommen naar de rotseilandjes, op zoek naar dat ene, kostbare ei. Met het breekbare symbool van hun overwinning keerden ze terug – wie als eerste het ei ongeschonden naar boven bracht, bezorgde zijn clan de macht.
De nieuwe Vogelman regeerde vervolgens een jaar lang over het eiland, als spiritueel en politiek leider. De eer was groot, het gevaar nog groter.
Deze fascinerende traditie vormt het hart van de film Rapa Nui, waarin het spektakel en de spanning van het Vogelman-ritueel indrukwekkend tot leven worden gebracht.
Haventje (?) van het (hoofd)stadje. |
Na de middaglunch een extra, dewelke niet op ons programma voorzien was. Er staat een Moai met vier handen en kijkend omhoog naar het oosten om de zonsopgang te bekijken.
Ahu Huri, een unieke moai, want er zijn 4 handen (moeilijk zichtbaar of foto). |
Detail van de moai met 4 handen. |
Aan de site van Puna Pau. |
Avontuur in de Ana Te Pahu-grot: expeditie door vulkanische tunnels
Onze lokale gids heeft nog een verrassing voor ons: een korte verkenning van de legendarische Ana Te Pahu-grot. Normaal gesproken een uitputtende 7 km lange expeditie, maar wij kiezen voor een compacte versie van zo'n 200 meter – net genoeg om de mysterieuze sfeer te proeven.
Het wordt een kort kruipavontuur: we bukken, manoeuvreren en stoten bijna hier en daar ons hoofd tegen een onverwachts uitstekend rotsdeel. Maar na wat gespartel tussen de vulkanische gangen komen we uiteindelijk helemaal intact weer in het daglicht uit. Een mini-expeditie met maxi-herinneringen!
Aan de ingang voor de grot van Ana Te Pahu. |
Klaar voor een wandeling door de gevreesde grot. |
![]() |
Nu nog naar boven geraken uit dat donkere hol. |
Heelhuids boven geraakt. |
Jas aan, jas uit. Precies ook veel variatie in temperaturen.
BeantwoordenVerwijderenFantastisch Hilda
BeantwoordenVerwijderen